Klik hier voor de vieringen in alle locaties van de St. Paulusparochie

Klik hier voor de vieringen in alle locaties van de St. Ludgerparochie

Taize-vieringen in Groenlo

De Taizé-vieringen in Groenlo gaan voor de zomermaanden weer verhuizen: van de protestantse Oude Calixtus naar de katholieke Calixtus. Over enkele maanden bestaan ze 10 jaar! In september 2009 is de Oecumenische Raad van Beltrum, Groenlo en Lievelde begonnen met Taizé-vieringen.

Elke 2e en 4e woensdag van de maand is er van 19.00u tot 19.45u een Taizé-viering.
De gezangen zijn speciaal voor de gebedsvieringen in Taizé (Frankrijk, www.taize.fr) gecomponeerd. Deze korte liederen zijn meditatief. Ze worden gedurende enkele minuten herhaald om afleidende gedachten tot rust te laten komen en de gebedstekst van het lied goed door te laten dringen. Mede door de eenvoud van de liederen en de herhalingen zijn ze makkelijk mee te zingen, ook als ze meerstemmig gezongen worden.
Ook kenmerkend voor Taizé-vieringen is het moment van stilte. Deze stilte duurt ongeveer 10 minuten en is bedoeld om te mediteren over de gezongen liederen, de gebeden en schriftlezing en om te bidden, dichter bij God te komen. Zijn stem laat zich slechts horen in een fluistering, in een ademtocht van stilte. Stil zijn in Zijn aanwezigheid, om Zijn Geest te ontvangen, is reeds bidden.
Om de sfeer van Taizé op te roepen wordt er gebruik gemaakt van veel waxinelichtjes en een oranje doek. Ook is er een speciaal kruis, dat identiek is aan dat in Taizé.
De vieringen verheugen zich in een min of meer vaste groep bezoekers. Men vindt er rust door het meditatieve karakter van de viering. De lichtjes en het oranje doek dragen zeker bij aan de mooie sfeer van de gebedsvieringen.
Eén van de doelstellingen van de broedergemeenschap van Taizé is eenheid en verzoening tot stand te brengen. Met deze vieringen hoopt de Oecumenische Raad van Beltrum, Groenlo en Lievelde dan ook een bijdrage aan de oecumene te leveren.
Na afloop is er gelegenheid onder het genot van een kop koffie of thee nog even met elkaar na te praten en daarna onder de bezielende leiding van Herna Westera de vierstemmigheid van de liederen te oefenen.

Taize in de Calixtusbasiliek    Taize in de Oude Calixtuskerk

Koor Laudate Dominum

LogoLaudate Dominum is een projectkoor van de St. Paulusparochie ontstaan in 2015 n.a.v. de Proclamatieviering in het Eucharistisch centrum Groenlo ter verheffing van de H. Calixtuskerk tot basiliek.
Het koor zingt Nederlandse en Latijnse meerstemmige muziek en staat open voor de leden van de dames- en herenkoren van de 7 locaties van de St. Paulusparochie, maar verder ook voor iedereen die plezier heeft in samen zingen op projectbasis.
Laudate Dominum zingt een keer of 5 per jaar vooral bij parochie-brede vieringen (Paaswake, Paulusdag, e.d.). Voorafgaand aan elke viering worden er 2 of 3 repetities gehouden.
Dirigent is Rita te Riet en organist Ton Steintjes.
Iedereen is van harte welkom een keer aan een project mee te doen.

Paulus Gregoriaans Koor

LogoHet Paulus Gregoriaans Koor is een projectkoor speciaal voor het gregoriaans.
Dit koor is opgericht in het voorjaar van 2016 en zingt 3 keer per jaar in één van de parochiekerken van de St. Paulusparochie een geheel gregoriaanse viering. Zo blijft deze eeuwenoude kerkzang in de onze parochie springlevend!
De heren van de 7 herenkoren van de parochie kunnen zich steeds voor elk project aanmelden en ook andere geïnteresseerden zijn welkom.
De heren komen voor elke viering een drietal keer in Groenlo samen om te repeteren.
Dirigent is Gerard Berentsen en organist Rita te Riet.

Pastorale noodwacht: 06-190 17 292

31 juli 2019

07 aug 2019

14 aug 2019