Berichtgeving omtrent corona

Vanaf 1 juli kunt u zich  aanmelden voor de viering via een digitaal reserveringssysteem. Zie hier voor een handleiding. Verder kunt u zich telefonisch aanmelden via T: 06 8260 4863. De derde mogelijkheid is om u voor de aanvang van de viering te melden en te registreren bij de kerk.

Het heeft de voorkeur dat u zich voor de viering telefonisch of via de website aanmeldt om de doorstroom te bevorderen bij het begin van de viering.

De uitzending van de vieringen in Lichtenvoorde en Groenlo is te volgen via kerkdienstgemist.nl.

Bij de vieringen moeten we rekening houden met het protocol kerkelijk leven zoals dit door de bisschoppen is vastgesteld.

De zomermaanden zijn ook vakantiemaanden. Vrij zijn, even afstand nemen van je dagelijkse beslommeringen. Of je nu korte of langere reizen maakt, of gewoon een dagje erop uit, het vrij zijn doet iets met je. We ontspannen en laden tegelijk de innerlijke accu op. Wij gaan graag naar de bergen van Oostenrijk om daar, wandelend, te genieten van de natuur. Maar ook te luisteren naar de stilte. Vakantie is vrij-zijn voor andere bezigheden. Vrienden of familie te bezoeken. We kennen ook speciale reizen, bedevaarten, naar een bijzondere of heilige plek.
Onderweg zijn: van alle tijden en geloven.
Soms nemen we bewust afstand. Je kunt toe zijn aan rust, je hebt behoefte om na te denken hoe het in je leven verder moet. Een pelgrimstocht per fiets of te voet naar Santiago de Compostella is in onze dagen een geliefde tocht. Een tocht die men vaak alleen maakt.

Al sinds mensenheugenis gaan mensen op bedevaart. Dit gebruik bestaat niet alleen binnen de christelijke traditie maar ook binnen andere grote en kleinere godsdiensten. Denk bijvoorbeeld aan de bedevaarten naar Mekka en Medina in de Islam. Volgens de “Dikke Van Dale” is een bedevaart ‘een reis naar een heilige plaats’, die vroeger vaak te voet werd gemaakt. Hij laat bij voorkeur gebeuren wat gebeurt. Van oorsprong ondernam men een bedevaart meestal om iets te vragen (“een gunst af te smeken”), te danken, boete te doen of om het geloof te verdiepen. Voor christenen gelden als heilige locaties de plaatsen van de geboorte, het leven en het lijden van Jezus of de plaatsen, waar een heilige geleefd heeft of begraven is of waar een verschijning heeft plaatsgevonden.
Innerlijke reis
De mens reist al vanaf het begin van zijn bestaan. De eerste en enige manier was om al lopend een verder liggend doel te bereiken. De andere natuur waar men in terecht kwam, de andere dorpen die men passeerde. Wie reist treedt buiten zijn eigen wereld. Wie buiten zijn eigen wereld treedt ziet andere werelden, en dit heeft vaak een verhelderende werking op ons bewustzijn. We groeien door te reizen. We leren te zien dat er meer is in de wereld dan alleen het leven dat wij zelf leiden. We leren andere landschappen kennen, andere gewoontes van mensen, andere kleuren en geuren, kortom, we vergroten onze eigen wereld door te reizen.
Een pelgrimage of een bedevaart kan een mooie gelegenheid zijn tot een innerlijke reis. Een pelgrimage is een tocht naar een plek van spiritueel belang, met de bedoeling om inzicht te krijgen in je eigen denken en handelen. Niet het einddoel van de pelgrimstocht is het belangrijkste maar de weg ernaartoe. De “ontberingen” die je onderweg tegen kunt komen brengen je op andere plaatsen in jezelf waardoor de reis die je letterlijk onderneemt zich ook van binnen afspeelt. Een bedevaart of een pelgrimage is een bijzondere manier om tot jezelf te komen. Je kunt ook jezelf tegenkomen. Door letterlijk afstand te nemen van je dagelijkse beslommeringen, te bidden en stil te worden kom je wellicht dichter bij jezelf, misschien wel tot nieuwe inzichten en ervaar je kracht die je helpen het leven te leven en moeilijke beslissingen te nemen.
Parochiebedevaart: samen pelgrimeren
Binnen parochies en geloofsgemeenschappen hebben bedevaarten een lange traditie. Dat geldt ook voor de Ludger Parochie. Bedevaarten naar plaatsen waar Maria een belangrijk rol speelt springen daar wel uit. Denkt u maar aan de jaarlijkse bedevaarten naar Kevelaer, Banneux en Lourdes. De laatste jaren is daar ook Rome en het Heilig Land bij gekomen. We zien een toenemende belangstelling voor deze manier van samen pelgrimeren. Samen pelgrimeren, met mede-parochianen op bedevaart gaan, brengt mensen samen en kan de onderlinge verbanden versterken. Door betekenisvolle ontmoetingen is er ruimte voor persoonlijke levenswegen en geloofsvragen. Het pastorale beleidsplan 2018-2021 noemt uitdrukkelijk pelgrimeren als een vorm van pastoraat dat bij kan dragen aan de opbouw van de geloofsgemeenschappen. Het komende jaar staan er enkele bedevaarten en pelgrimsreizen op de parochiekalender. Misschien nu voor jou een mooie gelegenheid zich aan te sluiten. Weet je welkom!
Diaken Cor Peters