24 maart 2020

Alle vieringen en bijeenkomsten tot en met Pinksteren zijn afgelast

Uitzending van viering in besloten kring op zondag in Groenlo en Lichtenvoorde via kerkradio respectievelijk kerkdienstgemist.nl

Voor meer informatie zie de Pastorale brief 3 Vieren ten tijde van de Corona-crisis, dd 25 maart 2020.

Zoals vorig jaar hebben we dit jaar ook een verzoek van het bisdom Keren in Eritrea om het hieronder omschreven project te ondersteunen in de vastentijd van 2020. Dit project wordt gecoördineerd door een van ons parochianen uit Eibergen.
In de meeste omliggende dorpen van de stad Keren zijn er geen middelbare scholen. Dat is de reden waarom studenten naar de dichtbij zijnde plaats of stad moeten reizen om hun school/opleiding voort te zetten. Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Want iedere dag naar de stad reizen is niet haalbaar vanwege de grote afstand die de studenten moeten afleggen. In de stad een kamer huren is ook niet voor iedereen even makkelijk gezien de economische situatie van de dorpelingen, de schaarste en de hoge huurkosten die tot minimaal 500 nakfa (gemiddeld inkomen is 800 nakfa per maand) per kamer bedragen. De enige optie voor de ouders is hun kinderen thuis te laten blijven. Daarom probeert de RKK in het bisdom een beperkt oplossing te bieden door deze boardingschool (kostschool) als een verblijfsmogelijkheid voor de allerarmste kinderen uit de omliggende dorpen, zodat ze hun studie niet hoeven te onderbreken vanwege gebrek aan onderdak. Er is een commissie die de situatie van het gezin bestudeert en kijkt of de student in aanmerking komt. Één kind per gezin krijgt die deze kans, zodat de kans voor iedereen gelijk blijft.
Het project is renovatie van een bestaand gebouw.

Zodra het gebouw volledig is gerenoveerd zal het onderdak, verblijf- en studeerruimte bieden voor ongeveer 65-70 leerlingen per jaar. Dit project zal zorgen dat het gebouw blijft bestaan. De kansen en begeleiding die dit gebouw tot heden aan deze studenten heeft geboden, om hun studie er voort te zetten zonder zorgen over een verblijfplek of onderdak, worden zo gegarandeerd. Daardoor kunnen ouders worden ontlast en ze kunnen voor de rest van het gezin zorgen, zonder zorgen over het verblijf van hun kind die naar deze school gaat. Die kinderen hoeven niet twee keer per dag tussen 7-45 kilometers te lopen. Studenten van arme gezinnen uit meer dan 21 omliggende dorpen kunnen hier gebruik van maken.
Dit project is eenmalig, en dankzij uw gulle donatie kan het gebouw voor langere periode gebruikt worden zonder zorgen over renovatie.
Alvast Bedankt

Namens de Bisschop van Keren
Uw broeder in Christus
Musie Sium, Eibergen