24 maart 2020

Alle vieringen en bijeenkomsten tot en met Pinksteren zijn afgelast

Uitzending van viering in besloten kring op zondag in Groenlo en Lichtenvoorde via kerkradio respectievelijk kerkdienstgemist.nl

Voor meer informatie zie de Pastorale brief 3 Vieren ten tijde van de Corona-crisis, dd 25 maart 2020.

Zondag 26 januari waren ruim 160 mensen muisstil tijdens de voorstelling Mozes door Helmert Woudenberg in de Oude Mattheüskerk te Eibergen.
Woudenberg speelt de voorstelling 'Mozes' in zijn eentje. Hij koos het verhaal van Mozes omdat het nog altijd heel relevant is. "In vluchtelingenverhalen wordt doorgaans niet zo goed uitgelegd hoe het is om je land te verlaten, je aan te passen aan een nieuwe cultuur en zelfs gedwongen te zijn om een nieuwe identiteit te ontlenen aan die nieuwe cultuur. In dit verhaal blijkt dat de meeste Israëlieten helemaal geen zin hadden om Egypte te verlaten en naar het beloofde land Kanaän te gaan. 'Wat zitten we hier met dat manna', zeggen ze. 'In Egypte hadden we van alles te eten.'"

Woudenberg speelt alle rollen zelf: die van Mozes, die van de Egyptische farao en zijn dochter en die van de Israëlieten. Mozes wordt gevonden in het beroemde biezen mandje, groeit op bij de faraodochter, wordt leider van de Israëlitische opstand en laat de tien plagen over Egypte neerdalen: kikkers, sprinkhanen, steekvliegen en uiteindelijk de dood van de eerstgeborene in ieders gezin. Dan leidt hij de uittocht uit Egypte en de zoektocht naar het beloofde land.
"De mensen zeggen tegen Mozes: wat heb je ons nou voorgespiegeld? Ze willen hier helemaal geen vluchtelingen. Dit is ons land niet. Twaalf verkenners gaan Kanaän in. Als ze terugkomen, zeggen ze: 'het is een geweldig land, maar niet voor ons. Wij komen hier niet aan de bak'. Een paar zeggen: 'Er is best met die mensen te praten'. Zij vestigen zich wel. Woudenberg denkt, hoopt, dat je er als publiek niet omheen kunt om voortdurend aan het heden te denken. Zelf denkt hij bij de farao aan de Syrische president Assad. Bij de plagen kun je aan het klimaat denken, aan tornado's en tsunami's."
Na afloop was er een staande ovatie voor Helmert Woudenberg en werd er nog lang nagepraat onder het genot van een drankje. Hartelijk dank aan de werkgroep Inspiratie & Ontmoeting van de PKN gemeente Eibergen, Neede, Rekken voor de prettige samenwerking.

Voorstelling Mozes

29 mrt 2020
Groenlo, H. Calixtusbasiliek
Afgelast: Oecumenisch avondgebed