Met gebruinde gezichten is de groep pelgrims uit ‘het heilige land’ teruggekeerd. Het was een onvergetelijke, maar ook intensieve week. Gids was Ayalla Zion, in Eibergen welbekend van het voormalige kledingbedrijf Zion. Haar verhalen waren vol humor en vaak kwam er een klinkende Achterhoekse kwinkslag tussendoor. Deskundig was ze en welbespraakt.
We bezochten het vredesdorp Newe Shalom wahat al salam, waar Joodse, Palestijnse en christelijke kinderen allen naar dezelfde school gaan en naast Hebreeuws ook Arabisch en Engels leren. Maar vooral leren ze om in vrede met elkaar om te gaan ondanks hun grote verschillen in achtergrond. Fascinerend!
We bezochten natuurlijk Jeruzalem met haar eeuwenoude straatjes.

We werden uit de bus gezet bij de Hof van Olijven. Er staat een mooie kerk. We daalden de Olijfberg af en kwamen de oude stad binnen door de Leeuwenpoort. Meteen sta je dan bij Bethesda, waar Jezus een oude man genas op de sabbat. Daarna volgden we de Via dolorosa, de Kruisweg met haar 14 staties. Tussendoor bezochten we de Klaagmuur, de meest heilige plek voor Joden ter wereld. Er waren daar bar mitswa-rituelen, jongens die voor het Joodse geloof volwassen en verantwoordelijk worden. Een bijzonder gebeuren waarbij de vrouwen vanaf hun pleindeel met snoepjes gooien en joelende vreugdegeluiden maken. We ervoeren daar veel geloofsblijheid en intense gebedsijver. Teruggekeerd op de Via Dolorosa, gingen we naar het christenheiligdom : De H. Grafkerk. Deze is gebouwd om en op de Golgotha-rots. Een indrukwekkend geheel aan kapellen waar elke christelijke denominatie haar eigen domein heeft. De Ethiopische priesters huizen boven op het dak van de kerk! Bijzonder is de grote steen bij de ingang waarop het lichaam van Jezus gewassen is en gebalsemd voor de begrafenis in het rotsgraf. Ontroerend is de devotie als mensen op de knieën gaan en hun aankopen over deze steen wrijven.

Daarna vertrokken we en verlieten de eeuwenoude stad via de Jaffapoort. De volgende dag vertrokken we naar de omgeving van de bremzoute Dode Zee, het oeroude paleis van Herodes boven op de berg Massada en de grotten en watervallen van Ein Gedi. Daar sneed David nog een stuk van de koningsmantel van Saul. Bloedheet was het daar, dik in de 40 graden C. Stuk voor stuk indrukwekkende plaatsen, bekend van de Bijbel.
We overnachtten in meerdere kibboets-hotels. Ook daar beleefden we bijzondere zaken. Op de vooravond van Sjabbat aten we samen met wel honderd jonge mensen met keppeltjes op. Wat opviel was hun blijdschap om de Sjabbat en hun community-singing.
Voort ging de reis. Nu naar de doorplaatsen aan de Jordaan. Twee pelgrims wilden hun doop bevestigen met Jordaanwater. Een van hen was een oudere vrouw die van geslacht was veranderd en nu als vrouw haar ‘tweede leven’ met de doop wou bevestigen. Het was een ontroerend gebeuren. Voor haar was het een ‘coming-out’ in de groep. Een liefdevol gebeuren.
Ook bezochten we de achthoekige kapel van de acht zaligsprekingen. Een schitterend gebouw in een dito omgeving. Aan de oever van het meer van Tiberias hielden we daarna een oecumenische gebedsdienst.
Daarna aten we bij Ayalla Zion thuis om vervolgens met de boot te varen op het meer van Galilea. Hetzelfde meer heeft meerdere namen! Meer van Gennesareth, meer van Tiberias enz enz
De dag erna begonnen we met het ghetto-museum, waar we onder andere het onderduikverhaal van Betty op video zagen. Betty zat als kleuter ondergedoken bij de familie Hageman in Eibergen. Het nieuwe gezondheidscentrum is naar deze dappere man genoemd. Hij deed veel werk voor de ondergrondse in de oorlog moest met de dood bekopen. Maar Betty overleefde deze droevige oorlogstijd. Haar vader en moeder en kleine broertje werden in de kampen vermoord....
Ook bij Betty (nicht van de Zions) gingen we die dag warm eten. Ieder had vooraf het lied over Ein Gedi ingestudeerd. Het was een verrassing dat er een pianiste langs kwam en juist dat lied voor ons speelde. Prachtig! Samen zingen met pianospel.
De laatste dag mochten we uitrusten in Netanya, aan de kust. Daarmee werd onze pelgrimsreis afgesloten.

Vol, boordevol indrukken bracht het vliegtuig van ‘El al’ ons weer veilig naar Schiphol. Een zeer boeiende pelgrimsreis in een zich westers ontwikkelend land was ten einde. Ik denk dat het voor ieder het geld dubbel en dwars waard is geweest, want de reis was niet goedkoop!
De Bijbelse plaatsen gaan voortaan meer voor je leven, want we waren er zelf!

Shalom!
Simon Nagelmaeker

Pastorale noodwacht: 06-190 17 292

19 okt 2019