De St. Paulusdag in Groenlo dit jaar, had over mooi weer niet te klagen. De goedverzorgde Eucharistieviering in de Calixtusbasiliek met als thema “Ver-Gezicht” is muzikaal ondersteund door het koor Laudate Dominum en door een gelegenheidskinderkoor. De openstaande kerkdeuren waren zeer multifunctioneel. Zo maakte het een vergezicht mogelijk (mits je op de juiste plek zat), het maakte mogelijk dat de boodschap en gezangen ook buiten de kerk te horen waren en het gaf de wind de mogelijkheid om verfrissend in de kerk aanwezig te zijn.
Om het doel van een St. Paulusdag: “het Paulus gevoel onderling te versterken” optimaal te bereiken zou een grotere opkomst helpen maar alle locaties waren aanwezig. En aan de organisatie of het programma heeft het niet gelegen. Dat was prima voor elkaar. Het programma na de koffie met een broodje bevatte de volgende keuzes:
1. Ver-gezicht schilderen
2. Een themaspel
3. Ronde ‘niks doen’
4. Rondleiding in de kerk
5. Toren beklimmen

Het nadeel is dat je niet alles kunt doen en dus ook niet alles kunt beschrijven, maar het enige wat letterlijk een vergezicht opleverde was het beklimmen van de toren. Echt een goede keus, bleek al snel. Vaak gaan we op vakantie in de verre kerken bekijken en overzien wat we zelf in huis hebben, maar gewoon vinden. Zo bleek ook nu weer.
Als eerste kregen we een korte introductie met en over het Adema-orgel op de koorzolder. Zelf ben ik geen fervent orgelliefhebber, maar ik ben wel onder de indruk wat een vaardig organist aan muzikale klanken en sferen kan halen uit de ca. 2.500 orgelpijpen. Ook de blik de kerk in vanaf het koor is een mooi vergezicht op zich.
Daarna verder in de toren omhoog met een bezoek aan de zolder boven de kerkgewelven als tussenstop. De recent aangelegde gangpaden daar maken een redelijk unieke inkijkje mogelijk. Dan via de “klokkenzaal” omhoog naar de torenrand. Daar krijgen we pas echt een vergezicht op ruim 40 m. hoogte. De torenspits torent dan nog ver boven je uit maar het uitzicht is geweldig.
Van boven af krijg je een hele andere kijk op Grolle en dankzij het mooie weer kun je ver kijken en zie je diverse torenspitsen in de verte.

Wie liever met beide benen op de grond bleef staan kon zich ook prima vermaken. Pastor Carla Roetgerink leidde het themaspel: een ganzenbordspel met vragen die ook worden gesteld aan ouders tijdens de doopvoorbereiding. Niet alleen kennisvragen, maar ook belevingsvragen, zoals 'wat betekent het doopsel voor jou?' of 'wat beteken jij voor de geloofsgemeenschap?'. Het rondje 'niks doen' was best nog wel een uitdaging voor de normaal zo actieve vrijwilligers. Gelukkig werd dit programmaonderdeel gehouden in City Lido, vlakbij de bar. Voor de onderdelen 'Rondleiding in de kerk' en 'Ver-gezicht schilderen' was er eigenlijk te weinig tijd. Er is ook zoveel te zien en te vertellen over onze rijk versierde basiliek. Wist u bijvoorbeeld dat het altaar van oude kerkbanken gemaakt is door een Groenlose timmerman? Ondanks de beperkte tijd wisten de enthousiaste deelnemers aan de workshop "ver-gezicht schilderen" een creatieve invulling te geven aan het thema "ver-gezicht". Een workshop waar onze commissie Ontmoeting & Inspiratie wellicht een leuk vervolg aan kan geven...?

Maar aan alles komt een eind, ook aan een Paulusdag, maar niet na nog een drankje gedronken te hebben op de goede afloop.
Werkgroep: goed gedaan. Het compliment dat de dhr. G. Slotman, vice-voorzitter van het parochiebestuur, uitsprak naar de organiserende werkgroep en andere betrokkenen was zeer verdiend.
Over de invulling van de Paulusdag in 2020 wordt nog nagedacht door het pastoraal team.
Berry Brockötter en Gerard Bartels

Hieronder een foto-impressie van de Paulusdag 2019 in Groenlo.
In verband met de privacy-wetgeving is er voor gekozen om geen personen herkenbaar in beeld te brengen.
De foto van het rondje 'niks doen' was helaas te onscherp i.v.m. teveel beweging en kon daardoor niet geplaatst worden.

Entree Basiliek   Viering
Entree Calixtusbasiliek   Start van de viering
Entree City Lido   Springkussen
Lekkere koffie   Lekkere broodjes