De Rooms-Katholieke Kerk is een wereldkerk en bestaat uit gelovigen van alle landen.  Per jaar worden in Nederland zo rond de 750 volwassenen “katholiek”. Daar gaat vaak een langere weg aan vooraf. Een weg van ontdekkingen en het vertrouwd raken met de rijkdom van de R.K. Kerk. Misschien ook het wegslijten van vooroordelen. U kunt trouwens op elke leeftijd katholiek worden.

Het is een op weg gaan met de drie-ene God, de Vader, de Zoon en de Heilige Geest in het midden van de Kerkgemeenschap. Het is een proces van ingroei: uitleg krijgen ván en ervaring opdoen mét datzelfde geloof. Je leert Jezus Christus kennen en raakt zo steeds meer verbonden met het geheim van het leven en de Liefde van God. Het is wat Jezus noemt: opnieuw geboren worden (Joh. 3,3).

Het is goed ‘ergens’ op die weg contact op te nemen met “iemand van de Kerk”. Vaak zijn die gesprekken heel verhelderend en nergens zal iemand gedwongen worden stappen te zetten, waar hij/zij nog niet aan toe is.

Integendeel, we hechten bijzondere waarde aan een goede en gedegen voorbereiding. Het is een keuze voor het leven! Deze voorbereidingstijd op het katholiek worden wordt ‘catechumenaat’ genoemd. Deze bijzondere periode van geloof- leerling zijn is een soort ‘verwelkomingsarrangement’, aangeboden door de parochie.

Iemand kan opgenomen worden in de RK Kerk, wanneer die:
• van binnenuit deze stap wil zetten als antwoord op een uitnodiging van Jezus
• het RK geloof kent en beaamt
• al een tijdje de zondagsvieringen meemaakt
• zich van harte wil proberen te houden aan het geloof van de Kerk

Aan de stap gaat een periode van catechese vooraf. Die kan ingevuld worden door:
• catechumeen cursus en andere cursussen door de pastoraal werkster
• gesprekken met de pastoor, en een gelovige van de parochie
• meemaken van de zondagsvieringen

De opname in de Kerk gebeurt door de zogenaamde initiatieriten, de drie sacramenten van het Doopsel, het Vormsel en de Eucharistie – traditioneel tijdens de Paaswake: maar door het jaar heen is het eveneens mogelijk.
• voor iemand die al geldig gedoopt is door het uitspreken van de Geloofsbelijdenis tijdens een Mis. Meteen daarna wordt het Heilig Vormsel en de Eucharistie ontvangen.
• voor iemand die nog niet gedoopt is door het Heilig Doopsel. Meteen daarna wordt ook het Heilig Vormsel en de Eucharistie ontvangen.

Wanneer u als volwassene er over nadenkt om katholiek te worden willen wij u daar graag bij begeleiden. U kunt contact met ons opnemen voor een persoonlijk en oriënterend gesprek met de leden van het pastoraal team. Zij zullen dan met u in gesprek gaan en in samenspraak met u een traject uitzetten om u hierop voor te bereiden. U kunt de parochie bereiken tijdens de openingstijden van het secretariaat.

Enkele suggesties om te lezen:
- Youcat (ISBN 9789020995466)
- Katholicisme voor Dummies (ISBN 90-430-1248-3)

Pastorale noodwacht: 06-190 17 292

13 dec 2019