24 maart 2020

Alle vieringen en bijeenkomsten tot en met Pinksteren zijn afgelast

Uitzending van viering in besloten kring op zondag in Groenlo en Lichtenvoorde via kerkradio respectievelijk kerkdienstgemist.nl

Voor meer informatie zie de Pastorale brief 3 Vieren ten tijde van de Corona-crisis, dd 25 maart 2020.

In de 8e jaargang besteedt de redactie van het parochiemagazine SintLudgernu.nl aandacht aan onze naaste buren in de rubriek ’Ni’je naobers maken buurt. Voor de uitgave van april hebben wij de locatie Beltrum uitgenodigd ”Buurt” te maken.

Dit keer vertelt Beltrum over wie ze is en hoe ze samen kerk zijn uitdraagt.

Halfweg de 19e eeuw was de kerk in Beltrum een filiaalkerk van de Calixtusparochie in Groenlo. Vanaf 1853 tot 2010 was Beltrum een zelfstandige parochie en heeft in die anderhalve eeuw 12 pastores gekend. Onlangs kregen deze 12 pastores een ereplaats in het portaal van de kerk. Pastor Scholten, 93 jaar oud, onthulde toen een plaquette waarop de namen van deze pastoors vermeld staan. Met een knipoog werden ze de 12 apostelen van Beltrum genoemd.

Begraafplaats Beltrum

De begraafplaats is aangelegd op door familie Harbers geschonken grond. Tot en met maart 1853 werden de overledenen van Beltrum in Groenlo begraven en vanaf april 1853 werd de eerste overledene hier begraven. Wie de begraafplaats achter de Beltrumse kerk Onze Lieve Vrouw Ten Hemelopneming, bezoekt valt de enkele kunst- en cultuurhistorische waardevolle graven op. Het familiegraf van Harbers met daarop een opengeslagen boek met daarop de namen van de vanaf 1895 hier bijgezette overledenen. Ook het graf van de drie gezusters Hassink. Zij zijn nauw verbonden met de vroegere H. Gerardus Majella Stichting (zieken- en bejaardenzorg) gelegen naast de kerk, die middels een legaat van Johanna Wilhelmina Hassink tot stand kwam, het huidige woon-en zorgcentrum De Hassinkhof.

DRIE WOENSDAGAVONDEN LUIDEN DE 'KLOKKEN VAN TROOST EN HOOP'
Telkens van 19.00 tot 19.15 uur.

De kerken van de parochies St. Ludger en St. Paulus doen mee!

Het Corona-virus heeft een grote impact op het maatschappelijk leven. Mensen worden ziek en sommigen sterven. Veel van de plaatsen waar ons dagelijks leven zich afspeelt zijn gesloten. Ook de kerken, waar elke week geloof, hoop en liefde geoefend en geleefd worden, moeten hun deuren sluiten. Om in deze tijd van onzekerheid een boodschap van bemoediging, hoop en troost te verspreiden, roept de Raad van Kerken in Nederland op om de klokken te luiden. Met deze ‘klokken van hoop en troost’ kunnen kerken mensen met elkaar verbinden over de grenzen van sociaal isolement heen. Ook roepen de kerken daarmee op tot gebed en andere vormen van steun voor allen die ziek zijn en voor wie zich dag aan dag inzetten voor de gezondheid en veiligheid van medemensen.

 

 

Woensdag 1 APRIL - ZIEKENZALVING IN BELTRUM gaat niet door vanwege het Coronavirus !!

Door de maatregelen die van kracht zijn om de verspreiding van het coronavirus te beperken, is door de Locatieraad het besluit genomen om de a.s. Echo niet uit te geven. Volgende maand bekijken we de situatie opnieuw !!

Het kabinet heeft maandagavond aanscherpte maatregelen bekend gemaakt om het coronavirus onder controle te krijgen. De belangrijkste maatregel is dat alle samenkomsten/vieringen tot 1 juni zijn afgelast. Dit betekent dat er geen enkele activiteit/viering zal zijn rondom Pasen,  Hemelvaart, 4 en 5 mei en Pinksteren.

In Beltrum zijn maar liefst zo'n vierhonderd vrijwilligers op een of andere manier betrokken bij onze geloofsgemeenschap. Vaak zijn het noeste werkers die achter de schermen veel werk verzetten.
Wie zijn die mensen en wat doen ze? Wij stellen ze aan u voor.

 

Onthulling nieuwe lectorenlessenaar tijdens eerste inloop     
Met ingang van dit jaar is in het tweede weekend van de maand op zondagmorgen van 10.30 tot 11.30 uur een vrije inloop in de kerk. De eerste keer was op zondag 12 januari. Ter gelegenheid van Nieuwjaar en om de bezoekers te verwelkomen in de nieuwe opzet werd er koffie met een kniepertje gereserveerd. Voor de eerste keer was de opkomst met ruim veertig bezoekers zeker goed te noemen. De meeste mensen waarderen het dat er iets in de kerk georganiseerd wordt in weekenden dat niet iemand van het pastoresteam voorgaat in een dienst.

 

Tijdens de inloop op 12 januari was er bovendien de onthulling van een nieuwe lectorenlessenaar. Deze lessenaar is gemaakt door Frans Roerdink die in het verleden al vele prachtige dingen voor onze heeft gemaakt en gerestaureerd. Een aantal jaren terug gaf hij aan omwille van zijn gezondheid een stapje terug te willen doen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Frans was toch nog weer te porren om zijn vakmanschap in te zetten. Van het materiaal van oude kerkbanken maakte hij een prachtig katheder. Samen met pastor Scholten onthulde hij in het bijzijn van de bezoekers van de inloop zijn vakwerk. Dit leverde hem een applaus op en welgemeende dankwoorden. De nieuwe lectorenlessenaar krijgt een vaste plek achter in de kerk en zal goed van pas komen bij toekomstige bijeenkomsten

 

Ereplaatsje Beltrumse pastoors op plaquette in de Kerk
 
'Pastoor Alink heeft het biechten in de biechtstoel nog afgeschaft'

 

Door Henri Walterbos info: Achterhoeknieuws

 

BELTRUM - Volop geluiden van een boormachine en een stofzuiger vanuit de kerk zaterdagmiddag. Vrijwilligers Jan Kok en Joop Ribbers zijn samen met een vakman van Hoffman Beltrum vlak bij de uitgang bezig een plaquette aan de muur te bevestigen met hierop de namen van de twaalf pastoors die de Beltrumse Onze Lieve Vrouw ten Hemelopnemingkerk dienden tussen 1855 en 2010, terwijl de kerk gebouwd werd in 1846, als filiaal van de Calixtusparochie in Groenlo.

Als het klusje geklaard is en de koffiegeur uit de kerk komt, vertellen beide mannen over het ontstaan van het idee, de uitvoering, en vertellen ze 'en passant' nog anekdotes van enkele pastoors op de plaquette. Jan Kok: "We hebben in juli en augustus kerkbezichtigingen voor bezoekers. Toen ik kaartjes hierover in alle kerken in de buurt heb neergelegd zag ik in de kerk in Meddo een lijst met daarop alle namen van de pastoors die die kerk in Meddo gediend hadden. Ik dacht, 'hee verrek, da's ok nog wal iets veur Beltrum.' Wij bestaan al veel langer dan 100 jaar. Aangezien onze parochie niet meer zelfstandig bestaat, dan is het wel mooi om iets te maken waarop de namen van al onze pastoors staan als dankbare herinnering. Toen heb ik dat een keer aangekaart bij enkele mensen en vond men dat een goed idee. Ook het kerkbestuur was akkoord en zei 'doo moar, maak d'r moar veur.' Ze zeiden dat we dat dan maar moesten doen. Hebben we de impalagranieten steen laten maken door Steenatelier Eibergen."

 

Pastorale noodwacht
Parochie Sint Ludger en
Parochie Sint Paulus
06-190 17 292

Uitvaart telefoon
Parochie Sint Paulus
06 - 24 85 52 01

21 apr 2020
19:30
Rekken, Los Hoes, Rekkenseweg 40
Afgelast: Dietrich Bonhoeffer: een mens uit één stuk, leven in verantwoordelijkheid
 
12 mei 2020
19:30
Beltrum, Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk
Afgelast: Omarm jezelf!
 
29 juni 2020
19:00

Werkgroep pelgrimage: wandeling