Huwelijk

HET SACRAMENT VAN HET HUWELIJK

Het huwelijk wordt  een ‘verbond’ genoemd.

Verbond heeft in de Bijbel te maken met de band van liefde en trouw die God met zijn volk aangaat, voor altijd. Op grond van hun jawoord zijn man en vrouw geroepen om als gehuwden een levenslange wederzijdse band aan te gaan. In de Trouwbelofte wordt gezegd: ‘al de dagen van ons leven’.

De apostel Paulus omschrijft het in de Efeze-brief als volgt: ‘Man en vrouw zullen één vlees zijn. Dit geheim heeft diepe zin. Ik voor mij betrek het op Christus en de Kerk’ (Ef. 5, 32). Het huwelijk is dus beeld van de band tussen Christus en zijn Kerk. Het sacrament van het huwelijk is teken van Gods liefde en geeft als werkzaam teken tevens de kracht aan de gehuwden om in eenheid hun belofte van liefde en trouw gestand te doen.

In het huwelijk zijn man en vrouw geroepen om samen door het leven te gaan, en samen – over en weer – hun verbond te bewaren en te volbrengen. Dit betekent dat zij deel hebben aan elkaars leven: dat zij elkaars welzijn en geluk voor ogen hebben en als goede ouders de kinderen, die hen worden toevertrouwd, op te voeden in de geest van het evangelie.

Een gelovig gezin wordt ook wel ‘huiskerk’ genoemd, omdat daar het geloof samen beleefd en verdiept kan worden, tot opbouw van de Kerk en de samenleving.

De sluiting van het huwelijk tussen man en vrouw gebeurt door hun wederzijdse jawoord. Zij geven elkaar in de Kerk het sacrament van het huwelijk. De priester of diaken is hierbij aanwezig als officieel getuige van de Kerk, samen met twee andere getuigen. Wanneer de Trouwbelofte is uitgesproken zegt de priester of diaken: ‘Voortaan zal de kerkgemeenschap jullie beschouwen als gehuwden”. In de viering worden hun trouwringen gezegend en overreikt, een huwelijkskaars ontstoken en de huwelijkszegen over bruid en bruidegom uitgesproken.

De huwelijkssluiting in de Kerk kan plaatsvinden zowel in een eucharistieviering als in een viering van woord en gebed. Klik hier voor een filmpje over het sacrament van het huwelijk.

Voor informatie over de voorbereiding op het huwelijk in de St. Paulusparochie, alsook het aanvragen van een huwelijksviering kan voor alle locaties contact worden opgenomen met mw. Trudy Korenromp:

E: secretariaat@calixtusmaria.nl