Terugblik op De Passie

Met veel plezier kijk ik terug op het project De Passie van 2019. Het project zat wederom goed in elkaar volgens het vertrouwde concept. Op elkaar afgestemde delen uit de schriften vertaald naar eigentijdse situaties met een pakkend beeld en dat allemaal omlijst met bijpassende hedendaagse Nederlandstalige muziek. Ook dit jaar heeft de Projectgroep De Passie weer veel energie gestoken in het bij elkaar zoeken van al het materiaal rond het centrale thema: “Zie de Mens”. Zodoende lag er al een keurig verzorgd boekje met muziek en liederen kant en klaar toen de koorrepetities begin februari begonnen in Rietmolen. In 10 intensieve repetities zijn 10 liederen en 3 acclamaties ingestudeerd. Hoe mooi alles samenkwam bleek tijdens de laatste repetities toen ook de solisten en muzikanten erbij waren. En zoals je in het circa 90 koppige projectkoor elk jaar weer bekende gezichten ziet terugkomen, zo is dat ook het geval bij de solisten en muzikanten. En dat merk je. Niet alleen de Projectgroep De Passie heeft goed werk verzet, de werkgroep die in St. Paulusparochie de 2 uitvoeringen van a tot z regelt is dat zeker ook gelukt. Knap hoe op 2 compleet verschillende locaties de aanpassingen gerealiseerd zijn om een koor te huisvesten en het licht en geluid op de omstandigheden in te regelen. En die omstandigheden verschilden nogal. Zo was er dit jaar voor het eerst een buitenopvoering en wel op woensdag 17 april in het openlucht theater van Eibergen. Een gewaagd voornemen gezien de grilligheid van het Nederlandse weer, maar dat pakte goed uit al dreigde er inderdaad een buitje te vallen. Met ongeveer 700 bezoekers was deze Passieviering goed bezocht. De akoestiek van de koepel is formidabel en hielp om de liederen het open terrein naar het publiek te overbruggen.
Heel anders waren de omstandigheden in de Kerk van Beltrum een dag later. Met de mooie muurschilderingen in hun oude glorie als achtergrond en de kerkbanken dicht rond het omgebouwde altaar voelt de sfeer toch wat knusser aan. Knap om onder zulke omstandigheden het licht en geluid optimaal te krijgen. Het mooie van koorlid zijn is dat je intensief met de muziek bezig bent en dat je De Passie 2 keer actief mee beleefd, het nadeel is dat je het resultaat niet zo meekrijgt als het publiek in het theater en de kerk.
Het was wederom een geweldige beleving om het passieverhaal op een intensieve moderne wijze te ervaren, want het greep allemaal heel mooi in elkaar en versterkte de beleving. Afgaand op het applaus achteraf heeft het publiek er ook echt van genoten, en dat kon ook want zoals in het dankwoord van het parochiebestuur is gezegd: de organisatie stond als een huis en de viering klonk als een klok. Daarom hulde aan alle mensen die hebben bijgedragen om De Passie 2019 mogelijk te maken. Hopelijk is er in 2020 ook weer voldoende passie bij de vele medewerkers die nodig zijn om De Passie mogelijk te maken.

Berry Brockotter, koorlid

De Passie 2019 in Eibergen

Klik hier voor een impressie in TC Tubantia

Klik hier voor een YouTube film over De Passie in Beltrum

Klik hier voor een YouTube pagina met o.a. diverse fragmenten van De Passie in Beltrum

 

01-05-2019

Zondag 19 mei: Zondag voor de Oosterse Kerken: 'God verheerlijken in liturgie en leven'
Lees meer >>
01-05-2019

Tienerkamp in Duitsland: Dare!
Lees meer >>
01-05-2019

Nieuws van het bestuur n.a.v. de bestuursvergadering van 6 april 2019
Lees meer >>
01-05-2019

Terugblik op De Passie
Lees meer >>
24-04-2019

De wandeling (pelgrimage)
Lees meer >>