Reis naar Israƫl in september 2019

In september 2019 heb ik met de christelijke reisorganisatie Drietour een (op oecumenische basis) reis gepland naar en door Israël. Het is goed om met een positieve stap dit ‘land van melk en honing’ te tonen dat christelijke interesse er is en altijd zal zijn. Het is ook goed voor christenen zelf om Israël vanuit eigen ervaring te leren kennen.

Drie maal was ik in Israël en steeds kwam ik vol indrukken weer terug. Het is een prachtig land in vele opzichten. We ontmoetten Joden, Arabieren, Druzen. Er is veel variatie in geloof en geloofsbeleving, politieke inzichten, maar ook in geografisch, historisch, archeologisch en biologisch opzicht is het een uiterst boeiend land. Overal is te zien dat men geïnteresseerd is in de historie van dit toch niet zo heel grote land. Er zijn vele opgravingen, die voor toeristen toegankelijk zijn gemaakt. Daarnaast is Israël in veel opzichten een westers, welvarend land. Het bruist er van activiteiten. De economie bloeit.

Israël is ook een land van tegenstrijdigheden. De dreiging van aanvallen vanuit de Palestijnse gebieden, de Syrische en Libanese strijdgroepen moet met veel inzet gepareerd worden. Israël is immers als een eiland dat omringd wordt door in potentie vijandige volkeren. Er is dus veel aandacht voor het waarborgen van de veiligheid, zeker waar het de toeristen betreft. Christelijke pelgrims worden tot en met beschermd. Als ergens een incident is, worden toeristen en pelgrims omgeleid. Kortom, je merkt er hoegenaamd niets van.

Voor christelijke pelgrims is het fantastisch en inspirerend om de christelijke heilige plekken te kunnen bezoeken. Voor iedere christen, dus ook voor de r.-k. christenen, is het zeer de moeite waard om zeker eens in het leven Israël te bezoeken. Het evangelie, de Bijbelse verhalen, gaan daardoor veel meer leven. Het bezoeken van Jeruzalem met de H. Grafkerk, de doopplaats van Jezus in de Jordaan, het is mooi om het met eigen ogen te zien en beleven. Of het al niet genoeg is heeft Israël ook nog een prettig Middellandse Zeeklimaat.

Ik verheug me erop om met zo’n dertig pelgrims een achtdaagse oecumenische Israëlreis te gaan maken. Ga je mee? Ik denk dat deze zeer complete reis inclusief vervoer naar en van Schiphol ongeveer €1800 per persoon, op basis van twee personen op één kamer.

Simon Nagelmaeker
oud-pastoraal werker/geestelijk verzorger

Contact: S.Nagelmaeker@gmail.com

01-05-2019

Zondag 19 mei: Zondag voor de Oosterse Kerken: 'God verheerlijken in liturgie en leven'
Lees meer >>
01-05-2019

Tienerkamp in Duitsland: Dare!
Lees meer >>
01-05-2019

Nieuws van het bestuur n.a.v. de bestuursvergadering van 6 april 2019
Lees meer >>
01-05-2019

Terugblik op De Passie
Lees meer >>
24-04-2019

De wandeling (pelgrimage)
Lees meer >>