Lezing over iconen in het Koptische Orthodoxe Klooster in Lievelde

Op zaterdag 20 januari 2018 heeft een lezing plaatsgevonden in Lievelde in het klooster van Sint Theodoros Pi-Anatolis van de Koptisch Orthodoxe Kerk.

De belangstelling voor deze lezing was groot: ruim 250 bezoekers waren gekomen. De kapel van het voormalige klooster van de Maristen was een echte orthodoxe kerk geworden met een mooie iconostase en prachtige iconen.

Lezing over iconen 

De lezing werd gehouden ter gelegenheid van de voltooiing van de Koptische iconen in de iconostase en op de muren in de grote kerk van het klooster en droeg de titel "De geschiedenis van de Koptische iconografie”. Deze lezing werd door Zijne Eminentie Anba Arseny in het Nederlands gegeven. Aan de voorbereiding en presentatie heeft Suzanne Nakhla deelgenomen en aan het beantwoorden van de vragen hebben Mariana Selwaness, Miriam en Mina Yakop deelgenomen.
In de lezing werd het belang benadrukt van de rol van iconen, de wijding van de iconen, en de kenmerken van Koptische iconen. Vervolgens werd uitleg gegeven over het icoon van Jezus Christus en het icoon van de Heilige Maagd Maria waarna werd uitgelegd hoe we van de iconen zegeningen kunnen ontvangen.
Na de lezing was er ruimschoots gelegenheid voor de bezoekers om vragen te stellen. Deze werden deskundig en enthousiast beantwoord door jonge vrijwilligers waarvan er velen zijn in de Koptisch Orthodoxe Kerk.
Voordat we huiswaarts keerden, was er in de kloostergang een heerlijk hapjesbuffet aangericht, waarmee de grote gastvrijheid getoond werd die de Midden-Oosterse culturen zo eigen is.
Waarlijk een mooie en hartverwarmende middag. Dank aan de Koptische Orthodoxe geloofsgemeenschap in Nederland.
’s Morgens was er in besloten kring een viering in verband met het in ontvangst nemen van de relikwieën van de Heilige van het klooster. Z.E. Anba Arseny, Bisschop van Nederland, heeft samen met de aanwezige priesters de koker waar de relikwieën van de Heilige in worden beschermd gebalsemd met kruiden. Hierna zijn ze in de cabine samen met de andere relikwieën van de Heiligen geplaatst.

Peter Müller

(voor dit verslag is gebruikt gemaakt van https://nl-nl.facebook.com/Koptischklooster/; zie ook http://koptischekerk.nl/koptische-kerken-in-nl/koptisch-orthodox-klooster.html)

 

12-08-2018

15 september: Kerken, kloosters en de reformatie langs de Berkel
Lees meer >>
07-08-2018

Bedevaart Kevelaer 2018: Met Maria ... op zoek naar vrede
Lees meer >>
02-08-2018

Start voorbereiding H. Vormsel 2018 op 5 en 6 september
Lees meer >>
11-07-2018

Bedevaart naar Banneux
Lees meer >>
02-07-2018

7e St. Paulusdag in Eibergen op 24 juni jl.
Lees meer >>
01-07-2018

Nieuws van het parochiebestuur n.a.v. de bestuursvergadering van 5 juni
Lees meer >>
29-06-2018

ZINDAG aan de Berkel
Lees meer >>
27-06-2018

Dankwoord pastoraal werkster Annet Zoet
Lees meer >>
26-06-2018

Missie verkeersmiddelenactie - Miva collecte 25-26 augustus
Lees meer >>
14-05-2018

Bedevaart Kevelaer 2018: Zoek Vrede!
Lees meer >>
14-12-2017

Verenigd in gebed voor de vrede
Lees meer >>