Lezing over iconen in het Koptische Orthodoxe Klooster in Lievelde

Op zaterdag 20 januari 2018 heeft een lezing plaatsgevonden in Lievelde in het klooster van Sint Theodoros Pi-Anatolis van de Koptisch Orthodoxe Kerk.

De belangstelling voor deze lezing was groot: ruim 250 bezoekers waren gekomen. De kapel van het voormalige klooster van de Maristen was een echte orthodoxe kerk geworden met een mooie iconostase en prachtige iconen.

Lezing over iconen 

De lezing werd gehouden ter gelegenheid van de voltooiing van de Koptische iconen in de iconostase en op de muren in de grote kerk van het klooster en droeg de titel "De geschiedenis van de Koptische iconografie”. Deze lezing werd door Zijne Eminentie Anba Arseny in het Nederlands gegeven. Aan de voorbereiding en presentatie heeft Suzanne Nakhla deelgenomen en aan het beantwoorden van de vragen hebben Mariana Selwaness, Miriam en Mina Yakop deelgenomen.
In de lezing werd het belang benadrukt van de rol van iconen, de wijding van de iconen, en de kenmerken van Koptische iconen. Vervolgens werd uitleg gegeven over het icoon van Jezus Christus en het icoon van de Heilige Maagd Maria waarna werd uitgelegd hoe we van de iconen zegeningen kunnen ontvangen.
Na de lezing was er ruimschoots gelegenheid voor de bezoekers om vragen te stellen. Deze werden deskundig en enthousiast beantwoord door jonge vrijwilligers waarvan er velen zijn in de Koptisch Orthodoxe Kerk.
Voordat we huiswaarts keerden, was er in de kloostergang een heerlijk hapjesbuffet aangericht, waarmee de grote gastvrijheid getoond werd die de Midden-Oosterse culturen zo eigen is.
Waarlijk een mooie en hartverwarmende middag. Dank aan de Koptische Orthodoxe geloofsgemeenschap in Nederland.
’s Morgens was er in besloten kring een viering in verband met het in ontvangst nemen van de relikwieën van de Heilige van het klooster. Z.E. Anba Arseny, Bisschop van Nederland, heeft samen met de aanwezige priesters de koker waar de relikwieën van de Heilige in worden beschermd gebalsemd met kruiden. Hierna zijn ze in de cabine samen met de andere relikwieën van de Heiligen geplaatst.

Peter Müller

(voor dit verslag is gebruikt gemaakt van https://nl-nl.facebook.com/Koptischklooster/; zie ook http://koptischekerk.nl/koptische-kerken-in-nl/koptisch-orthodox-klooster.html)

 

12-01-2019

12 februari: En i’j geleuft dat?! Wat geloven we eigenlijk?
Lees meer >>
10-01-2019

Vastenactie project 2019: Waterputten in Romik Eritrea
Lees meer >>
02-01-2019

Maria Lichtmis op zaterdag 2 februari in Groenlo
Lees meer >>
01-01-2019

Nieuws van het parochiebestuur n.a.v. de bestuursvergadering van 3 december 2018
Lees meer >>
01-01-2019

Reis naar Israël in september 2019
Lees meer >>
01-01-2019

Gezocht: enthousiaste zangers (v/m) voor het Passie koor van de Paulusparochie
Lees meer >>
01-01-2019

Lokaal geloven en nieuwe initiatieven
Lees meer >>
21-12-2018

Pastorale column december/januari van pastoor De Jong
Lees meer >>